Sunday 17 April 2011

Resepi buat kek

Bahan-bahan ( sesuai untuk seisi keluarga )

  • minyak
  • bwg putih
  • air
  • tepung kanji
  • jagung tin(cream style)
  • telur
  • isi ketam
  • garam,ajinomoto,gula secukup rasa

Cara-cara

  1. sediakn minyak d dlm periuk dan tumis bwg putih yg telah d tumbuk hgga naik bau.jgn sampai perang.
  2. masukkan air.jgn terlalu penuh nanti bila mendidih ia akn melimpah.
  3. masukkan jagung tin td.
  4. bancuh kanji dengan air dan masukkan k dlm periuk sehingga pekat seperti yg anda suka.lg pekat lg sedapp.
  5. pukul telur d mangkuk terlebih dahulu.tunggu sup benar2 mendidih,baru la masukkan telur.masukkan telur sedikit demi sedikit sambil kacau.kacau sup hgga telur kelihatan seperti d tarik2(hancur dan panjang2).
  6. masukkan isi ketam dan bubuh garam,ajinomoto dan gula secukup rasa.
  7. sup sedia untuk d hidang.

No comments:

Post a Comment